Taoism > Articole


Ce înseamnă să practici taoismul?

Ideea de a pune în practică exeperiența dobîndită din cele citite despre taoism ca modus vivendi este desigur și incitantă dar și confuză. "Cum poți practica taoismul"  poate fi o întrebare arzătoare pentru cei care nu se mulțumesc numai cu plăcerea cititului.

Mulți vor răspunde la această întrebare simplu: adoptă regula de viață taoistă sau participă la o comunitate monastică taoistă. Există foarte multe comunități de acest  gen în Occident, cu adepți fanatizați, care respectă mecanic regula comunitară, adică mănîncă taoist, se îmbracă taoist, trăiesc taoist etc. Cine vede în această  adevărată îndoctrinare o aluzie la ideologia sistemelor totalitare nu greșește. Nevoia de înregimentare, cu tot ceace presupune ea, este acută ca și nevoia de a  înregimenta. Să spunem în acest sens că în ciuda fastului și a iluziei credibilității comunitățile taoiste, unele cu pretenții de perpetuare a unei tradiții spirituale, nu au nimic taoist în ele.

Și atunci, dacă așa stau lucrurile, ce înseamnă să practici taoismul, să aplici "filozofia" lui? În taoism se pune foarte mare preț pe adaptare la condițiile  vremelnice, idee care decurge din oscilația Cerului și care implică o succesiune infinită de evenimente cosmice și sociale care se desfășoară după direcțiile tendințelor yin sau yang. Aceasta s-ar putea numi și "calea apei curgătoare" (click aici pentru detalii).Apoi ar mai fi practica vidului sau, cum am întîlnit în Tao Te Ching , practica căii (iertați cacofonia) luminii clare (click aici pentru detalii). Soarele luminează toate ființele, fără discernămînt, se spune și în I Ching , tot astfel înțeleptul suportă și luminează tot ce există. În fine, nu putem uita sugestia cea mai fertilă pentru practica taoismului pe care am botezat-o "calea vieții și a morții" (click aici pentru detalii).

Practica vidului decurge din cuvîntarea lui Hui Neng despre vidul naturii noastre, despre Budeitate. Eu am tradus "budeitatea" ca o stare a minții (m-am gîndit la prajna - mintea necondiționată ca facultate a reflecției), dar termenul se poate  preta și la ideea de vid, în sensul în care natura noastră împărtășește particularitatea cosmosului de a cuprinde toate lucrurile și ființele. Aceste idei sînt mai degrabă intuitive și conduc la consecințe interesante.

--
Articol de Jean Chiriac.

icon

<- Înapoi la secțiunea articole


Home | Caută | Cursuri | Librărie | Resurse | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2018. Toate drepturile rezervate.

logo