Hui Neng > Citate


Hui Neng: "Cuvîntare despre vid"(extras)*

Erudit auditoriu, vidul nelimitat al universului este capabil să conțină infinite lucruri, structuri și forme variate, ca de pildă: luna, stelele, fluviile,  lumile, izvoarele, pădurile, oamenii buni ca și oamenii răi, dharmas de bunătate și de răutate, planurile zeilor, infernurile, oceanele vaste și toate înălțimile Sumerului. Spațiul le conține pe toate acestea și același lucru  este valabil și pentru vidul naturii noastre.

Noi spunem că natura noastră proprie este infinită pentru că ea îmbrățișează toate fenomenele și că toate fenomenele se găsesc deopotrivă  în natura noastră. Atunci cînd vedem bunătatea sau răutatea, noi nu simțim nici atracție, nici repulsie, nici atașament pentru ele, astfel încît atitudinea  naturii noastre este la fel de vidă ca și spațiul. Cînd se întîmplă astfel, noi spunem că natura noastră este mare și o numim maha.

*Extras din "Sutra estradei". Versiunea romănească provine din versiunea franceză a lui Pierre Crépon: "Les fleurs de Buddha" (Albin Michel, 1991, 257-258.), traducere și adaptare de J. Chiriac.

icon

<- Înapoi la secțiunea Hui Neng | Maeștrii


Copyright Calea vidului perfect, 2018. Toate drepturile rezervate.

logo 

Hui Neng - Nestematele Legii

Hui Neng Nestematele legiiCod Produs: SKU24704

Editura: Herald

An aparitie: 2006

Numar de pagini: 176

ISBN: 9789737970780


Lucrarea care descrie viața și filozofia maestrului Ch'an  este publicată în limba română. Titlul ei inițial este Sutra estradei.

Se poate procura online de la Prăvălia cu cărți.