Taoism > Maeștrii > Lu

icon
Învățăturile Maestrului Lu

Pagina prezentă este dedicată învățăturilor Maestrului Lu, cel  care a inspirat acest site, organizația care îl susține și direcția asumată (tao-chia).

Învățăturile, uneori comentate, nu au fost predate metodic ci spontan, în spiritul  antic al transmiterii cunoașterii.

Ele au fost adunate și redactate cu scopul publicării pe acest site.

invataturi

Pierzi aurul de dragul aramei

- Dacă nimic nu contează, dacă totul e trecător de ce să nu apuci cît mai mult, să călătorești cît mai bine, să te bucuri de tot ce îți poate oferi lumea asta? În fond poți face orice, zic eu.

- Nu chiar, răspunse Maestrul. Gîndește-te că poți plăti pentru faptele tale, poți fi privat de libertate. Și chiar dacă nu ar fi așa, lipindu-te de lucrurile lumii vei fi străin pentru esența ta și vei pierde aurul de dragul aramei.

Sensul existenței

Eu:  Mă întreb care este rostul existenței noastre aici dacă nimic nu are durată și nici sens, nu există nimic pentru care să merite să mori și nicio garanție pentru viața veșnică de genul celei din creștinism?

Maestrul Lu: Cînd se naște, copilul nu este deloc conștient de sine și trăiește simplu, din instinct. Mai tîrziu el află cîte ceva, devine adult și se înjugă la viață, la fel de inconștient. Dar sunt unii care se descoperă și se privesc pe sine și pun întrebări. De ce aia... de ce aialaltă? Pentru aceștia existența are un sens pentru că a permis nașterea conștiinței sau a actului de a lua cunoștință de sine, de acțiunile sale, de sensul (nonsensul) lor. Aceștia descoperă amăgirea lumii. Sensul nașterii este să dezvolți și să cultivi această luciditate care te salvează în final.

-> Cît să dai
->
Tao din cărți
->
Copilul din tine
-
> Puterea de a împlini
->
Despre mintea slobodă și mintea domesticită
->
Despre Tao-te ching și mintea goală
->
Despre maeștrii care nu iau bani
->
Cuvinte despre tao și tăcere
-> Cuvinte despre libertate
->
Diferențe
->
O lecție în parc cu maestrul Lu
->
Clasificarea maeștrilor

icon 

Mai multe dialoguri vor fi publicate în curînd. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, abonează-te la newsletter - click aici.


Home | Caută | Cursuri | Librărie | Resurse | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2018. Toate drepturile rezervate.

logo