Învăţăturile Maestrului Lu


Puterea de a împlini

Din punctul nostru de vedere, ca oameni, cred că cel mai  important lucru este să obţinem putere de a împlini lucruri. Aceasta este de fapt spiritul viu la care anticii se refereau cu cuvîntul "virtute". Modernii, au crezut eronat că "virtute" este similară cu valorile morale.

Comentariu

Ce  vor să spună aceste vorbe? Este nevoie de Tao, adică de acordul Cerului. Dar este nevoie şi de spirit. Adică de puterea interioară, creatoare a omului de a face lucruri. Fără Tao, adică fără acordul cu Cerul, orice  acţiune este sortită eşecului. Fără spirit, sau virtute, toate eforturile sînt în zadar. Este nevoie de concursul ambelor...

Din nefericire, oamenii moderni au echivalat "virtute" cu morală. Şi acesta  este răul cel mai mare, cel mai grav. Ei nu mai fac practic nimic, dar cred că cultivînd virtuţile morale lucrurile se vor face pentru ei. Ei confundă pasivitatea cu wu-wei, şi văd în ea, în moliciune, toropeală etc. secretul tuturor realizărilor.

icon

Despre maeştrii care nu iau bani

- Nu cred în maeştrii care nu cer bani, mi-a spus odată Maestrul Lu.
Eram foarte încurcat deoarece mă gîndeam că învăţăturile lui trebuie plătite şi nu ştiam cum să abordez subiectul. Parcă ghicindu-mi gîndul, Maestrul a deschis discuţia cu cuvintele de mai sus.
Apoi, după un scurt răgaz, a continuat:
- Sînt două tipuri de şarlatani. Unii cer bani şi fac afaceri pe picior mare! Alţii, nu! Ai crede că cei din urmă sînt maeştri autentici, iar cei plătiţi nu!  Nimic mai fals. Mulţi oameni găsesc în faimă, în glorie, în reputaţie satisfacţii mai mari decît în bani. De aici poţi trage concluzia că impostorii pot fi şi de o parte şi de alta...

Comentariu

Un lucru mi s-a părut neclar şi am vrut să mi-l elucideze. "Aţi spus că nu credeţi în maeştrii care nu cer bani - am îndrăznit eu - de ce nu şi în cei care cer?
Răspunsul veni scurt, drept la ţintă: "Oamenii care cer bani pentru ceea ce oferă au un simţ al pămîntului, un simţ sănătos, chiar dacă sînt şarlatani. În  realitate, o vreme, chiar şi şarlatanii în cele spirituale pot aduce folos. Te trezesc la Realitate. Dacă ai "stofă" [karmă bună] poţi să mergi mai departe pe picioarele tale. Dar cei care nu cer bani sînt ca şi noapta fără  lună. În bezna întunericului absolut nu licăreşte nici o luminiţă. Însetaţi de propria lor afirmare aceştia nu lasă să "transpire" nimic pînă la discipol. Nu ai nimic de învăţat de la ei! Iată de ce aceştia mi se par mai suspecţi,  mai primejdioşi"!

icon

Cuvinte despre Tao şi tăcere

Maestrul a zis: În tăcere se revelează tao.

Comentariu

Tao este calea pe care o urmează fiecare, în sensul de ce e mai bine să facă sau să nu facă într-o anumită situaţie, conjunctură…

Tăcerea nu trebuie confundată cu liniştea fizică. Şi nici cu concentrarea mentală. Cu golirea minţii de gînduri ca în exerciţiile yoga-dhyana. Tăcere este atunci cînd mintea nu caută deliberat pe Tao, adică nu este orientată  pe un făgaş impus dinainte. Necăutîndu-l pe tao ea îl găseşte spontan dincolo de reprezentările deja ştiute, îl află dincolo de prejudecăţi. Tao este revelarea aici şi acum a unui sens [adevăr] care nu durează şi nu poate fi pus la păstrare în cărţi spirituale, filozofice.

Un climat asemănător găsim în I Ching (Cartea schimbărilor), în hexagrama Abisul, apa . [29] Dacă eşti sincer reuşeşti, se spune acolo, adică ai o  revelaţie care te luminează şi te ajută să ieşi dintr-o situaţie pe care o resimţi ca o constrîngere.

Cuvîntul "sinceritate" nu trebuie luat în sensul său obişnuit, ca opus ipocriziei, minciunii, autoiluzionării. Sinceritatea nu  este nici măcar deschiderea mărinimoasă şi lipsită de prejudecăţi a minţii faţă de eul nostru pe care ar vrea să-l surprindă în forma lui originară. Sinceritatea nu este o atitudine etică şi nici una euristică. Aici sinceritatea  evocă mai repede o minte care nu caută deliberat, concentrat, sistematic adevărul. Este o minte flexibilă, care aderă la viaţa de zi cu zi, la evenimentele banale care asaltează fiinţa în fiecare clipă, oră, zi,  săptămînă.

Cu altă ocazie Maestrul Lu a afirmat că taoismul este antiascetic. A spus cam aşa: "mănînci, bei, iubeşti, priveşti cerul limpede... iarna este frig, faci focul..." etc. Cînd se referă la Tao Maestrul nu vorbeşte despre tao, căci tao nu este ceva anume, o monedă de argint sau de aur care a fost imprimată cu o matriţă şi a rămas pînă astăzi în forma ei originală, chiar dacă numai ca piesă de muzeu.

<- Înapoi la Maestrul Lu 


Home | Caută | Cursuri | Librărie | Resurse | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2018. Toate drepturile rezervate.

logo