Învățăturile Maestrului Lu


Diferențe

Într-o zi, Maestrul Lu m-a întrebat:
- Ce crezi, care este diferența dintre un maestru și un om obișnuit?
Și pentru că nu am răspuns nimic, a continuat:
- Maestrul știe care este diferența. Dar tu nu. Maestrul își zice:  "Iată, am 35 de ani, mă numesc Cutărescu, acum mi-e  foame, omul ăsta mă întreabă despre tao, ploaia cade, iarba crește etc." Omul obișnuit gîndește și el: "Am de-a face cu un Maestru; prin urmare el este bun, calm, atoateștiutor, posedă puteri supranaturale etc."

Omul obișnuit crează mereu diferențe pe care caută să le umple fiind el însuși bun, calm, atoateștiutor etc. În tot acest demers maestrul se gîndește la el; omul obișnuit uită de sine și încearcă dă devină un altul, un maestru! Iar maestrul omului obișnuit nu este decît un vis, o himeră.

Diferența dintre maestru și omul de rînd este că maestrul a încetat să mai dorească să fie maestru, el nu se mai sinchisește de diferențe și nu mai  încearcă să umple golurile. Ideile astea revin mereu la Chuang-tzu și ai face bine să-l citești, mi-a mai spus Maestrul Lu.

Comentariu

Adeseori aforismele maestrului nu sînt aforisme, adică înțelepciune condensată în cîteva cuvinte. Nu. Uneori pare că vorbește despre tot felul de lucruri fără a urmări ceva anume. Dar lucrurile par și ele că se întrețes cumva, căci, la urmă, nu sînt deloc disparate. Sînt ca spițele unei roți, pornind din diferite direcții de pe circumferință și unindu-se în butucul roții.

Gîndirea omului obișnuit este încîlcită, o permanentă confuzie. Gîndirea maestrului este rotundă ca și butucul roții. Ea este o răsucire în jurul subiectului pînă îl dizolvă. Subiectul nu mai există și rămîne doar o vagă senzație de bine. Vidul!

icon

<- Înapoi la Maestrul Lu 


Home | Caută | Cursuri | Librărie | Resurse | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2018. Toate drepturile rezervate.

logo