Învățăturile Maestrului Lu


O lecție în parc cu Maestrul Lu

Un tînăr de circa 15-16 ani aleargă în parc, dimineața - un practicant de jogging. Atmosfera este aproape purificată de umbrele nopții - ceața se ridică ușor sub tăria crescîndă a razelor de soare. Deși e iarnă, februarie, vremea continuă să se încălzească...

La un moment dat o haită de cîini vagabonzi se năpustește asupra tînărului  alergător. De voie, de nevoie, el trebuie să se mai oprească, să se asigure că acei cîini nu sînt prea aproape și să-i gonească cu țipete și înjurături. Cîinii îl urmăresc o bună  bucată de drum, lătrînd și arătîndu-și colții. Tînărul pare consternat și remarc că la un moment dat se oprește lîngă mine, parcă cerîndu-mi ajutor. Nu se crede cu nimic vinovat să fie  astfel asaltat de cîini. În plus, cum se explică oare că eu am trecut fără să le atrag atenția?

Enigma este ușor de dezlegat. Eu nu le-am atras atenția pentru că am trecut pe lîngă  ei la pas, fără să alerg. Cînd cineva aleargă, cîinii, în virtutea instinctului lor de vînători, gata-gata să urmărască prada, identificîndu-l pe alergător cu prada, se  năpustesc asupra lui.  Ei sînt astfel (încă) în armonie cu legea lor interioară (instincte, vînători etc.). Dacă cineva trece la pas pe lîngă ei, nu sînt agitați și nici nu  se sinchisesc de trecător. Și în acest caz nu se abat de la Tao lor interior.

Tănărul, însă, a încălcat regula locului. De aceea a devenit prada cîinilor și a fost  fugărit de ei. Regula locului cerea să treci la pas pentru a nu atrage atenția asupra ta și astfel cîinii te lăsau în pace. El alerga și astfel a stîrnit, e drept fără să vrea, agresiunea haitei.

Mai încolo cu un pas de scena relatată un bătrîn își plimbă cîinele. Haita furibundă s-a năpustit asupra intrusului - un cîine de rasă. Acesta, însă, a reacționat cum se  cuvine în asemenea împrejurare: și-a plecat capul și coada arătînd astfel că se dă bătut, că nu este agresiv și nu emite pretenții teritoriale - și cîinii vagabonzi l-au lăsat în pace.

 icon

<- Înapoi la pagina Maestrului Lu


Home | Caută | Cursuri | Librărie | Resurse | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2018. Toate drepturile rezervate.

logo