Taoism > Wu-Wei

Ce este Wu-Wei (Nonacţiunea)?

Wu-wei - tradus prin nonacţiune, inacţiune, nefacere - este unul din cele mai importante concepte ale taoismului. Ca o caracteristică a lui Tao - creatorul şi susţinătorul a tot ce este în Univers - wu-wei înseamnă acxţiunea-fără-acţiune, ca în următorul pasaj din Tao-te ching:

    Tao în demersul său obişnuit nu face nimic (de dragul de a face)
    şi astfel nu e nimic care să nu facă.
    (Cap. 37, versiune James Legge).

În ce priveşte conduita umană, wu-wei înseamnă a nu forţa lucrurile să meargă într-o anumită direcţie sau acţiune fără efort. În cuvintele lui Alan Watts, wu-wei este

Sensei Morihei UeshibaAikido este o ilustrare vie a conceptului taoist de nonacţiune. Practicantul se mişcă împreună cu adversarul său, în loc
de a-i opune rezistenţă

"ceea ce înţelegem prin a merge pe direcţia texturii, a te rostogoli cu lovitura de pumn". (Tao: The Watercourse Way, Pantheon Books, 1973.)

Pentru a conchide, wu-wei este practica ucenicului taoist care îl urmează pe Tao şi, făcînd astfel, el imită "acţiunea" lui Tao.

Practica wu-wei o găsim în artele marţiale chinezeşti unde luptătorul nu se opune direct adevarsarului său, ci foloseşte forţa acestuia pentru a-l bloca sau imobiliza.

Nonacţiunea este o prezenţă permanentă în literatură taoistă şi de aceea am explicat acest concept mai pe larg în două din cursurile noastre online: Lao-tzu şi Tao-te ching şi iniţiere în taoism, nivelul 1.

--
Resurse:
- Cartea lui Alan Watts citată aici a apărut şi în versiune românească - vezi bibliografia de taoism
aici.

icon 

Mai citeşte despre:
->
Tao
->
Tao-te ching
-> Calea apei curgătoare (în curînd)
->
Vidul
->
Meditaţia în taoism
-
Ce este taoismul


Home | Caută | Cursuri | Librărie | Resurse | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2018. Toate drepturile rezervate.

logo