Taoism > Tao

Ce este tao

Tao este conceptul de bază al taoismului. Însuşi numele de taoism provine de la tao. În general, cuvîntul "tao" poate fi tradus prin "cale", "principiu", "metodă" etc.

În reprezentarea antică a ideogramei "tao" sînt prezente două caractere care explică semnificaţia sa literală:

tao cap

caracterul plasat la dreapta sugerează imaginea unui cap uman cu păr

tao picior sau mers

caracterul plasat la stînga sugerează faptul de a merge, prin simbolul tălpii piciorului

În Tao Te Ching , Tao este originatorul şi susţinătorul tuturor lucrurilor (universul sau cele-zece-mii). De asemenea, el este un model de imitat pentru înţeleptul (taoist) care urmează Calea.

Cuvîntul "tao" se poate aplica însă şi la înclinaţiile sau talentele deosebite ale cuiva, la modul special în care cineva face un lucru anume: un pescar sau arcaş iscusit, un bun bucătar, chiar şi un hoţ cu talent etc. În artele marţiale chinezeşti "tao" desemnează un complex de mişcări incluzînd apărarea, eschiva şi atacul.

Tao este prezent şi la Confucius, în etica sa, şi traduce calea celor din vechime, adică modul lor specific de a guverna şi a organiza societatea etc.

În mistică, unirea cu Tao este scopul suprem al discipolului taoist. Fie imitînd "procedurile" sale sau urmîndu-i "directivele", practicianul atinge o stare "fără dorinţe" care garantează împlinirea fără cusur a destinului personal şi evitarea primejdiilor mortale.

În religie, Tao devine un sinonim al lui Dumnezeu (în sens creştin). Iată, de pildă, în versiunea chineză a Bibliei, Tao este sinonim cu Christos.


Home | Caută | Cursuri | Librărie | Resurse | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2018. Toate drepturile rezervate.

logo