Tao Te Ching > Comentarii


Parţialul devine complet

Capitolul 22 din Tao Te Ching se deschide cu următoarele cuvinte pe care le voi comenta aici:

Parţialul devine complet; strîmbul - drept; vidul - plin; vechiul - nou. Cel care are puţine dorinţe le împlineşte; cel care are multe (dorinţe) se rătăceşte.

Comentariu:

Parţialul devine complet, vechiul, nou, golul - plin... Cu alte cuvinte toate lucrurile se transformă continuu în contrariul lor. Nimic nu rămîne pe loc, neschimbat, etern acelaşi. Totul se transforma in opusul său.

Dar de ce acela care are dorinţe puţine la împlineşte (satisface)? De ce acela care are dorinţe multe se rătăceşte? Poate că pe aceeaşi logică a transformării în invers e posibil ca dorinţele puţine să aibă mai mare şansă să se împlinească, după cum golul devine plin.

De aceea înţeleptul îl ţine strîns pe unicul lucru (al umilinţei)
şi îl arată întregii lumi.
(Traduceri după versiunea James Legge).

Comentariu:

Aici ar trebui probabil să citim in loc de umilinţă, modestie. Cînd eşti modest (adică te mulţumeşti cu puţin, ai puţine pretenţii) poţi savura ceea ce este. Dar unicul lucru poate fi la fel de bine o metaforă pentru Tao. Şi atunci traducerea acestui pasaj ar suna cu totul altfel: înţeleptul se ţine strîns de Tao - adică nu are o poziţie asumată, un parti pris , ci se conduce după Tao. Acest aspect este de obicei ignorat de traducători şi comentatori.

icon

<= Înapoi la Tao Te Ching


Home | Caută | Cursuri | Librărie | Resurse | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2018. Toate drepturile rezervate.

logo