Taoism - Definiţie

SUMAR

- - Home

- - Taoism
- -
Izvoare
- -
Maeştrii
- -
Hui Neng

- -  Tao
- - 
Yin-Yang
- - 
Vidul
- - 
Nonacţiunea
- - 
Meditaţia
- - 
Articole

- - I Ching
Informaţii, consultaţii online şi asistenţă

- - Cursuri online
Cursuri de taoism expediate prin email

- - Librărie
Cărţi de taoism tipărite sau în format electronic
- - Bibliografie
Cărţi publicare în româneşte

- - Newsletter
Fii la curent cu noutăţile care te interesează.


powered by FreeFind

Ce este taoismul

Scurtă prezentare generală

Există mai multe forme de taoism. Una din cele mai cunoscute este taoismul religios (numit şi tao-chiao) care are zei, rugăciuni, prescripţii alimentare etc. ca orice sistem religios. La aceeaşi categorie sînt incluse o mulţime de şcoli şi sisteme care urmăresc prelungirea vieţii sau chiar nemurirea, prin tehnici diverse respiratorii, sexuale, diete speciale sau reţete alchimice. În fine, vorbim şi despre taoismul filozofic (tao-chia - şcoala lui tao sau unirii cu tao) dezvoltat de celebrii maeştri Lao Tzu şi Chuang Tzu.

Lao Tzu  parintele taoismului - ilustratie
Lao Tzu, părintele taoismului filozofic, autorul celebrei
Tao Te Ching
Ce este tao-chia? Un mod de viaţă. Încercînd să-l definească, Alan Watts, de departe cel mai sensibil autor occidental care a scris despre taoism, zice:

    Taoismul [este] calea cooperării omului cu cursul sau tendinţa lumii naturale, ale cărei principii le descoperim în formele curgerii apei, gazului sau focului, care sînt apoi memorate şi sculptate în cele ale pietrei, lemnului, şi ulterior în multele modele ale artei umane. (Traducere din Tao: The Watercourse Way.)

Pe scurt, tao-chia descrie un mod de viaţă care încearcă să se adapteze la tendinţele naturii. Dar această abordare nu este o simplă întoarcere la Mama natură, atît de familiară ideologiei New Age. Mai degrabă este o înţelepciune obţinută prin observarea cursului fenomenelor naturale.

  • Izvoare

Tot ce ştim despre tao-chia, conceptele şi ideile sale, provine din Tao Te Ching (Clasica despre Tao şi Te) atribuită lui Lao Tzu. Această carte explică ce este tao - conceptul de bază al taoismului - şi cum trebuie să ne adaptăm conduita astfel încît să-l urmăm în viaţa de zi cu zi. Acesta este practic scopul principal al discipolului.

Chuang Tzu a dezvoltat mai departe ideile din Tao Te Ching, prin istorioare scurte, mai ales ficţiuni, parabole şi metafore. Urmează apoi Clasica despre Vidul Perfect , atribuită lui Lieh Tzu şi povestea despre Maestrul Yang, care completează substratul tradiţional al literaturii taoiste. Toate aceste izvoare sînt prezentate pe acest site.

  • Taoismul în lumea occidentală

Chuang Tzu - ilustratie
Chuang Tzu, faimos discipol al lui Lao Tzu, continuă opera maestrului său în cartea omonimă
Taoismul religios se aseamănă cu creştinismul. Tao-chia nu are însă corespondent în cultura şi spiritualitatea occidentală (deşi găsim cîteva idei-forţă la Heraclit din Efes de la care avem celebra expresie "totul curge"). Filozofia sa este greu de asimilat şi pentru că este lipsită de o entitate centrală de tip divin, personificată într-un Zeu. Lipsa unui Zeu explică de ce tao-chia este prezentată mai degrabă ca o mişcare spirituală istorică decît ca o tradiţie vie, actuală.

  • Problema retragerii din lume

Mulţi asociază taoismul filozofic - practica meditaţiei etc. - cu ideea retragerii din lume. Totuşi ar trebui să ne întrebăm ce este această retragere. Care este beneficiul secluziunii? Dacă retragerea este o parte a strategiei noastre de viaţă - ca şi opusul ei, înaintarea - atunci ne aflăm pe calea corectă. Dar dacă nu este o strategie, ci doar o experienţă incitantă, atunci ne aflăm pe o cale greşită. Calea taoistă - adică experienţa spirituală inspirată de Tao - porneşte de la aici şi acum încercînd să coreleze vieţile noastre cu ciclurile naturii, cum spunea Watts. Asta înseamnă că trebuie să pornim chiar de la problemele noastre actuale şi nu să încercăm să le evităm (prin retragere). Substanţa însăşi a acestor probleme este materialul cu care lucrăm în practica noastră spirituală.

  • Practica taoismului

Fiind un mod de viaţă, taoismul filozofic este şi o practică. Pe acest site găseşti înformaţii teoretice şi practice despre taoism. Pentru mai multe detalii vezi şi linkurile de mai jos sau apasă aici ca să accesezi pagina de cursuri de iniţiere create special pentru începători.

icon

Copyright, 2018, Calea vidului perfect. Toate drepturile rezervate.

logo